Te huur: Leidseweg 221, 2253 AE Voorschoten

€ 3.150,- /mnd

Omschrijving

**** Bijzondere monumentaal appartement in Voorschoten *****

Op de buitenplaats van landgoed Berbice ligt deze tot in de puntjes gerenoveerd 4-kamer appartement met twee privé parkeerplaatsen direct naast het appartement. De buitenplaats is een ensemble van park en opstallen en het geheel is als Rijksmonument aangemerkt.
Dit prachtige appartement is met veel zorg gerestaureerd en ingericht, zoveel mogelijk met respect voor de historische elementen. Deze woning is een samensmelting van oude elementen en hedendaags comfort.

De eigenaar van dit bijzondere object is op zoek naar een huurder die met veel respect de waarde en normen respecteert die passen bij het gebruik van deze woning.

Daarom willen wij u Enkele belangrijke “huisregels” niet onthouden:
1. Huurder zal het appartement uitsluitend als particuliere woning gebruiken.
2. Er mag niet middels boren en/of spijkeren iets aan de wanden worden gehangen.
3. Op diverse plaatsen in de woning is 'tengelbehang' aangebracht. Hier dient u voorzichtig mee om te gaan.
4. Het is niet toegestaan huisdieren te houden.
5. De bewoner dient er rekening mee te houden dat enige malen per maand (veelal op zaterdag) een groep vrijwilligers op Berbice in het park actief zijn
6. Omdat het park van 9 tot 18 uur (zonsopgang tot zonsondergang) is opengesteld voor leden van het Zuid Hollands Landschap kunnen er regelmatig wandelaars langs komen.
7. Huurder mag maximaal twee personenauto's parkeren. Auto's van bezoekers mogen niet binnen het hek geparkeerd worden als de twee toegewezen plaatsen bezet zijn.

U kunt misschien wel de mooiste woning van Voorschoten gaan bewonen!

Huurperiode in overleg, minimale huurperiode 1 jaar. Huurprijs: € 3150, - per maand excl. G/W/E. Per direct te huur. Geen VVE kosten

Even wat historie:

Korte bouwgeschiedenis van het hoofdhuis van buitenplaats Berbice

Het huidige hoofdhuis is gebouwd in 1739 in opdracht van de Jacob van Eijs (1695-1739) de toenmalige eigenaar van de buitenplaats, waarbij het vorige huis, dat op dezelfde plaats stond en dat volgens brieven uit 1736 in vrij slechte staat verkeerde, volledig werd afgebroken. Bij het ontwerp en de bouwbegeleiding heeft Jacob van Eijs mogelijk de hulp in geroepen van Dirck Dijckerhoff (1690-1758) uit Den Haag. Hij had al even daarvoor (1737) opdracht gegeven om langs de “Hooge Laen” (de huidige oprijlaan) een koetshuis te bouwen. Dit koetshuis, dat in 1856 is afgebroken, is nog in 1788 goed te zien als het rechter bouwhuis op de oudste afbeelding van het hoofdhuis die we kennen.
De huidige vorm van het hoofdhuis, zeker wat de parkzijde betreft, is het resultaat van een 2de belangrijke bouwfase uit 1785 waarin een grote verbouwing en verfraaiing van het huis heeft plaats gevonden. De opdrachtgevers waren de toenmalige eigenaren Johanna Catharine à Marck (1730-1801) en Mr. Matthijs Snoeck (1737-1788), patriciërs uit Leiden. Bij deze verbouwing is de centrale ruimte tussen de vleugels aan de parkzijde tot en met de 1ste verdieping opgevuld met kamers en werd het huis iets verhoogd en voorzien van een fraaie kroonlijst. Tenslotte werd het huis overkapt met een volledig nieuw dubbel zadeldak met “lantaarn” om de daglicht toetreding op de gang van de eerste verdieping mogelijk te maken.
Na een bewogen geschiedenis is de buitenplaats in het bezit gekomen van de familie Van Kempen en later van de familie Begeer beide fabrieksdirecteuren van de naast gelegen (voormalige) zilverfabriek Van Kempen en Begeer. De laatste particuliere bewoonster van de buitenplaats was mejuffrouw Begeer (1914-2009), de oudste dochter van de fabrieksdirecteur Carel Begeer (1883-1956).
Vlak voor de dood van Carel Begeer heeft zijn zoon en opvolger Bas Begeer (1922-1998) in 1954 een appartement laten bouwen op de 1ste verdieping van het hoofdhuis. Dit appartement is bij de grote restauratie van 2014-2016 volledig gerestaureerd, verfraaid en uitgebreid.

Bron: Begeerlijk Berbice, De Buitenplaats en haar Bewoners, Werkgroep Historisch Berbice, 2014

Kenmerken

Overdracht
Referentienummer 06394
Vraagprijs € 3.150,- per maand (incl. servicekosten, gestoffeerd)
Borg € 6.300,-
Inrichting Ja
Inrichting Gestoffeerd
Aanvaarding Direct
Aangeboden sinds Dinsdag 28 augustus 2018
Laatste wijziging Dinsdag 28 augustus 2018
Bouw
Type object Appartement, portiekflat
Woonlaag 1e woonlaag
Soort bouw Bestaande bouw
Bouwperiode 1739
Dakbedekking Dakpannen
Type dak Dwarskap
Isolatievormen Dakisolatie
Oppervlaktes en inhoud
Perceeloppervlakte 14.231 m²
Gebruiksoppervlakte wonen 162 m²
Inhoud 641 m³
Indeling
Aantal bouwlagen 1
Aantal kamers 4 (waarvan 3 slaapkamers)
Aantal badkamers 1
Locatie
Ligging Aan bosrand
In bosrijke omgeving
Vrij uitzicht
Type Tuin rondom
Staat Prachtig aangelegd
Uitrusting
Aantal parkeerplaatsen 2
Verwarmingssysteem Centrale verwarming
Badkamervoorzieningen Bad
Douche
Parkeergelegenheid Parkeerplaats
Heeft kabel-tv Ja
Tuin aanwezig Ja
Neem contact met mij op

Recent bekeken